Silene capensis groeit in de groene riviervalleien van de oostelijke kaapprovincie van Zuid-Afrika. Deze bijzondere bloeiende plantsoort wordt door de Xhosa vereerders als een heilige soort beschouwd die levendige en voorspellende dromen kan opwekken.
Xhosa sjamanen noemen degeneeskrachtige wortel Undlela Ziimhlophe, letterlijk betekent dit "witte paden" of "witte wegen".

De winterhardheid is -5 tot -10 graden onder nul en misschien zelfs kouder bij gewenning.

Niet op voorraad

Sceletium tortuosum - Kanna plant

Kanna (Sceletium tortuosum) is een klein plantje afkomstig uit Zuid-Afrika, waar driehonderd jaar geleden de Khoikhoi op de wortels kauwden voor ontspannende effecten. De Nederlanders die in Zuid-Afrika arriveerden noemden het 'kaugoed'.
Het wordt ongeveer 30 cm lang met lage takken en dikke, vlezige bladeren. De plant heeft prachtige kleine, gele bloemen.
Kanna is steeds zeldzamer aan het worden in het wild, dus het kweken wordt sterk aangemoedigd om deze opmerkelijke plant in stand te houden.

Het kweken van de kannaplant is vergelijkbaar met het kweken van een cactus en wordt over het algemeen als erg gemakkelijk beschouwd.

Hoewel kanna over het algemeen goed tegen koelere temperaturen kan, is een minimum van 16°C ideaal. Wil je de planten buitenzetten, dan is het aan te raden om dit na de laatste vorst te doen. De plant geeft de voorkeur aan een zonnig plekje

Het bewateren van de plant is het lastigste gedeelte en moet zorgzaam worden uitgevoerd. Te veel water kan leiden tot rottende wortels, wat de groei zeker belemmert. Je kunt controleren of de plant water nodig heeft door op koudere dagen te kijken of er rimpelvorming is. In warmere omstandigheden is het verrimpelen van de plant normaal en is het dus geen indicatie van droogte.
Zorg voor voldoende afwatering wanneer je in potten kweekt. Cactuspotgrond is ook ideaal voor het kweken van kanna. Wees voorzichtig met het bewateren totdat de wortelgroei goed op gang gekomen is.


Deel deze pagina