Anadenanthera peregrina (algemene namen zijn yopo , cohoba , mopo , NOPO , parica ) is gebruikt als een botanische geneeskunde en Entheogen door volkeren voor duizenden jaren. Het is vooral bekend om de verschillende psychoactieve fytochemicaliën in de planten aanwezig zijn, met name om de vele biologisch actieve tryptamines zoals DMT. A. peregrina profiteert ook van de kwaliteit van de bodem, waar het groeit door toenemende niveaus van stikstof in de bodem door middel van de stikstofbindende rhizobia in de wortelknolletjes. Die behoren tot de derde grootste familie van bloeiende planten, Fabaceae (formeel Leguminosae) deze vlinderbloemige boom is een van de slechts twee bekende leden van het geslacht Anadenanthera .

A. peregrina is endemisch in de tropische savannes en semi-bladverliezende wouden van Zuid-Amerika en een aantal Caribische eilanden. In de Cerrado Bioom van Zuid-Amerika, het is een van de meest voorkomende soorten bomen te vinden in lage hoogte tropische seizoensgebonden bossen.

Een zeer bijzondere plant om te hebben.
Prachtig als kuipplant of kamerplant.
Deze boom groeit zeer langzaam, hierdoor is de plant goed te houden als kamer plant.
In de winter laat de plant al zijn blad los en gaat ze in slaap stand, in het voorjaar loopt de plant weer uit met vers prachtig licht groen blad.

winterhardheid:
Zone 8 tot 10b
+4 tot -10 graden

Anadenanthera colubrina, Vilca, Cebil

Anadenanthera colubrina (ook bekend als vilca, huilco, huilca, wilco, willka, curupay, curupau, cebil of angico ) is eenZuid-Amerikaanse boom die nauw verwant is aan yopo of Anadenanthera peregrina .

In Brazilië heeft A. colubrina een "hoge prioriteit" beschermingsstatus gekregen.

Anadenanthera colubrina staat in heel Zuid-Amerika bekend onder vele namen . In Peru staat het bekend als willka (ook gespeld als wilca, vilca en huilca ) wat in de Quechua-talen 'heilig' betekent.

De bonen van A. colubrina worden gebruikt voor het maken van een snuif genaamd vilca (soms cebil genoemd ). De bonenpeulen worden geroosterd om het verwijderen van de schil te vergemakkelijken, gevolgd door malen met een vijzel en stamper tot een poeder en gemengd met een natuurlijke vorm van calciumhydroxide ( kalk ) of calciumoxide . Het belangrijkste actieve bestanddeel van vilca is bufotenine ; in veel mindere mate zijn DMT en 5-MeO-DMT ook aanwezig.
De bonen van A. colubrina worden gebruikt voor het maken van een snuif genaamd vilca (soms cebil genoemd ). De bonenpeulen worden geroosterd om het verwijderen van de schil te vergemakkelijken, gevolgd door malen met een vijzel en stamper tot een poeder en gemengd met een natuurlijke vorm van calciumhydroxide ( kalk ) of calciumoxide . Het belangrijkste actieve bestanddeel van vilca is bufotenine ; in veel mindere mate zijn DMT en 5-MeO-DMT ook aanwezig.
Er zijn meldingen geweest van actief gebruik van vilca door Wichi sjamanen, onder de naam hatáj .

winterhardheid:
Zone 8 tot 10b
+4 tot -10 graden
Echinopsis peruviana (syn. Trichocereus peruvianus)

Echinopsis peruviana is een snel groeiende plant uit de cactusfamilie, die gevonden wordt op de westelijke hellingen van de Andes in Peru, tussen ongeveer 2000 en 3000 m boven zeeniveau. Net als Echinopsis pachanoi bevat Echinopsis peruviana mescaline en andere alkaloïden. De plant kan gehouden worden als kamerplant.

Deze spaarzaam met stekels bezette soort kan ruim 2,5 m lang worden en ontwikkeld lange, tot 12 cm dikke stengels. Hij bloeit zelden. De bloemen zijn wit, tot 15 cm in doorsnee, en openen zich 's nachts, waarna ze verwelken. De plant houdt van veel licht, niet in de volle zon. Hij verdraagt vorst tot -4 Celsius.

Vermeerdering gebeurt door zaad of stekken. Deze plant wordt ook als onderstam gebruikt bij de (op)kweek van andere cactussen.

Mimosa hostilis, of jurema, is een dichtbegroeide boom met witte bloemen, afkomstig uit het zuiden van Mexico, Midden-Amerika en Brazilië.
Indianen uit de oostelijke Amazone gebruikte drankjes gemaakt van de wortel om een sjamanistische staat op te wekken, maar het gebruik ervan nam af in de 20e eeuw toen inheemse culturen werden vernietigd en ayahuasca werd gepopulariseerd, met name als een rituele inebriant door verschillende synchronistische kerken in Brazillie (die Afrikaanse, Indo-Amerikaanse en christelijke ideeen mengden).
Een jurema cultus die drankjes maakte van mimosa werd beschreven in 1788 en men dacht dat het gebruik was uitgestorven, maar het wordt opnieuw steeds populairder. Jurema wordt ook gebruikt door de Afro-Braziliaanse culten van de Candomble en Macumba.
Deze plant houd van veel zon en warmte, boven de 10 graden blijft de plant groen.

6 tot 10 cm hoog 3,50 euro per stuk


De plant komt van nature voor in tropisch Zuid-Amerika (Brazilië) en bloeit in juli en augustus. Jonge planten hebben een rechtopgaande stengel, maar bij oudere planten zijn ze kruipend. De mimosa pudica is niet winterhard, bij constante temperaturen onder de 15 graden zal deze plant sterven, van 15 tot 18 graden staat de groei stil en bij temperaturen boven de 20 graden zal de plant reageren op aanraking. De plant groeid het beste bij temperaturen boven de 23 graden, boven de 25 graden verdampt de plant veel vocht en heeft ze veel water nodig De plant doet het het beste in de volle zon zolang de plant voldoende water krijgt. Een volwassen plant heeft veel water nodig. Het licht kan het best op heel de plant vallen, zodat van onder tot boven alle bladeren ruim voldoende licht hebben. Het is beter dat steeds dezelfde kant naar de zon staat. De bladeren draaien zich zo, dat ze het meeste licht opvangen, maar de plant kan er niet tegen wanneer de pot te veel gedraaid wordt. Ook is het mogelijk de plant buiten te plaatsen. Eventueel kan de plant dan begin september weer binnen gehaald worden. Wanneer de plant te koud heeft gestaan, dan kleuren de stengels en bladeren enigszins rood. Om zaadjes te krijgen is bestuiving nodig. Wanneer iemand langs de plant loopt en zo voor een kleine luchtverplaatsing zorgt, dan is dat al voldoende om het stuifmeel in de lucht te brengen. Om extra veel zaadjes te krijgen kunnen bloemen van verschillende planten tegen elkaar gehouden worden. Dan is het mogelijk om tot ongeveer twintig peulen met elk drie of vier zaadjes aan een bloemknop te krijgen. Omdat met name kinderen graag de blaadjes sluiten wordt soms gezegd dat het slecht voor de plant zou zijn om de plant te 'plagen', maar het is voor de plant in het geheel niet schadelijk wanneer de blaadjes veel gesloten worden. Een plant die binnenshuis met rust gelaten wordt.
De Mimosa pudica kan in de zomer tot in september buiten groeien op een zonnige warme plek.

15 tot 20 cm hoog 6,00 euro per stuk

Ololiuhqui, Rivea corymbosa, Turbina corymbosa

Rivea corymbosa (ook wel Turbina corymbosa genoemd), behoort tot de familie van de morning glory planten, die van origine voorkomen in Latijns-Amerika van Mexico tot Noord-Peru, in het zuiden en ook nog op andere plaatsen. De zaden groeien uit tot een blijvende klimplant met witte bloemen, die vaak als sierplant wordt gebruikt.

Ololiuhqui valt onder de LSA zaden, wat betekent dat het overeenkomsten met LSD vertoont, zowel in chemische structuur als in werking.
De zaden van deze plant zijn vele malen sterker dan de Ipomoea heavenly blue.

De plant is niet winterhard en kan in de warme maanden buiten groeien en daarna weer binnen.

Deze Morning glory soort verhard na een jaar en kan meer dan 10 jaar oud worden.

Niet op voorraad

Psychotria alba; Valse chacruna; Het is een struik van de familie Rubiaceae (Coffee Family). Het komt uit het Amazone gebied. Het wordt geteeld in Colombia, Bolivia en Oost-Brazilië.
P. alba bevat een hoge hoeveelheid psychedelische tryptamines, en minder bekend als sjamanistisch, genezend additief in traditionele ayahuasca in het Amazone-bassin, meestal word ze gebruikt als vervanger van de Psychotria viridis.

Gedroogde P. viridis bevat gemiddeld 0,3% dimethyltryptamine (DMT)
En de P. Alba tussen de 0,1 en de 0,2%

Deze zeer bijzondere vaste planten, struiken of boom bereiken 5 tot 10 meter hoogte in zijn natuurlijke leef omgeving.
Hier zal ze nooit die hoogte berijken.
Deze plant groeit heel langzaam.
Door zaden en stekken te vermeerderen, voorral bladstekken.
Psychotria viridis vereist een rijke bodem.
Voor de beste groei in de zon of half schaduw met goed gedraineerde en vochtige grond.

USDA zones 9b / 10 of hoger +0C

Salvia divinorum komt oorspronkelijk voor in het gebied van de Mazateken, in het Sierra Madre-gebergte in Oaxaca, Mexico. In deze regio gebruikten Mazateekse curanderos en curanderas de plant bij verschillende rituelen. Deze sjamanen maakten vooral gebruik van de plant wanneer zij van mening waren dat de oorzaak van iemands ziekte kon worden gevonden in de bovennatuurlijke wereld. De sjamaan raakte met behulp van salvia in een visionaire trans waarin hem werd duidelijk gemaakt welke stappen hij moest ondernemen om de patiënt te genezen. Deze manier van salviagebruik leeft nog steeds onder de huidige generatie Mazateken. Evenals het gebruik van de plant voor sjamanisme, waarzeggerij, meditatie en zoektochten naar het Goddelijke.

De panten kunnen in de zomer en voorjaar buiten staan op een schaduw reike plek.
In de winter moet de plant binnen staan, onder de 10 graden krijgt de Salvia het moeilijk en bij vorst zal zij sterven.
Als de plant in de zon staat zullen de bladeren rood paars kleuren, dit zijn brandplekken en is een teken dat ze te veel zon krijgt.
Besproei de plant regelmatig met water anders zullen de bladeren sneller bruine vlekjes krijgen.

tijdelijk uitverkochtde

Rond 10 cm hoog 7,50 euro per stuk

Sinicuichi is een bloeiende plant uit Mexico die door de Azteken werd gebruikt tijdens transrituelen. De oorsprong ligt in Zuid-Amerika; van Texas tot Argentinie. Sinicuichi wordt ook wel een 'auditief hallucinogeen' genoemd: geluiden zijn vervormd en lijken van ver weg te komen.

In ons land wordt sinicuichi verkocht als psychedelicum. Het zou een prettige euforiesche werking hebben en werkt goed op het geheugen. Als andere effecten worden slaperigheid, ontspannen, auditieve hallucinaties en een algehele gele kleur van het zicht genoemd. Vandaar de bijnaam Sun Opener.

Heimia salicifolia houdt van een zonnige standplaats en bloeit in de zomer met kleine, gele bloemen.

Winterhardheid: -15 tot -22 graden


15 tot 20 cm hoog 6,00 euro per stuk

Deel deze pagina